Tijdens stresssituaties, zoals het afkalven, hebben melkkoeien extra antioxidanten nodig en kan het vitamine E-gehalte in het bloed sterk dalen. Om verminderde weerstand en andere gezondheidsklachten te voorkomen, dient melkvee bij droogstand meer vitamine E te ontvangen dan in de lactatieperiode.

Vitamine E is een essentiële vitamine die de koe niet zelf kan aanmaken, maar van groot belang is voor het metabolisme. Alle benodigde vitamine E, zowel natuurlijke als synthetische, dient daarom via het voer te worden verstrekt. De hoeveelheid die een volwassen dier dagelijks nodig heeft, varieert. Tijdens ziekte en andere stresssituaties, zoals de periode rond afkalven, daalt het vitamine E-gehalte in het bloed vaak sterk. Dat kan aanleiding geven tot een reeks van gezondheidsklachten.

Veelzijdige werking
Vitamine E is een verzamelnaam voor een groep van vetoplosbare alcoholen met α-tocoferol activiteit. De antioxidatieve werking voorkomt vetoxidatie en beschermt de celmembraan tegen vrije radicalen. Daarnaast bevordert vitamine E de synthese van stresshormoon en de werking van het immuunsysteem, bevordert het de vruchtbaarheid en de gezondheid van nakomelingen en draagt het bij aan een goede regulering van de eiwit- en energiemetabolismen binnen de cellen.

Gebreksverschijnselen
Tal van gezondheidsklachten en aandoeningen staan in meer of mindere mate in verband met vitamine E-gebrek. Daartoe behoren spierdystrofie, White Muscle Disease, Mastitis, aan de nageboorte blijven staan, Metritis, cystes op de eierstokken, zucht op het uier, doodgeboren kalveren, verminderde weerstand, een stijve gang en verkleuring van het vlees.

Droogstand en lactatie
Het is evident dat melkkoeien voldoende vitamine E binnen moeten krijgen, zowel voor hun eigen welzijn als voor een gezond nageslacht. Vanwege de snellere afbraak in stresssituaties wordt tijdens droogstand een hogere dagelijkse opname aanbevolen dan tijdens de lactatieperiode: 1.000-1.500 mg/dag versus 500-1.000 mg/dag. Voor een optimale werking dient ook de status van andere antioxidanten en mineralen in orde te zijn, met name die van vitamine C en selenium.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Elwin Brons, diernutritionist herkauwers, voor het volledige artikel.