Gezondheidsbevorderende nutriënten voor de mens, zijn vaak ook van toepassing bij gezondheidsissues van gezelschapsdieren. Eén nutriënt daarvan is docosahexaeenzuur (of DHA).

Wat is DHA?

DHA is een langketenige omega 3-vetzuur DHA en een zeer belangrijke bouwstof voor de hersenen en het netvlies. Bovendien is het een essentieel bestanddeel voor het hart en speelt een belangrijke rol bij het regelen van de ontstekings- en immuunrespons. Verder draagt DHA bij aan de ondersteuning van gewrichten, huid, hart, stofwisseling, darmen en de ontwikkeling van hersenen en ogen. Ook is aangetoond dat DHA de cognitieve vaardigheden ondersteunt.

Bronnen van DHA omega 3

In voeding voor gezelschapsdieren wordt vaak lijnzaad, met het kortketenige ALA (alfa-linoleenzuur) als omega 3 bron, toegevoegd. Hoewel ALA in de cellen kan worden verlengd tot DHA is een uiterst inefficiënt proces. Voor een optimaal resultaat is de toevoeging van visolie -een directe bron van DHA omega 3- vereist. De grootschalige visserij voor de productie van visolie heeft echter zorgwekkende gevolgen voor de biodiversiteit in zee.

Algen als een duurzame bron van DHA

Het is nauwelijks bekend dat vis zijn omega 3-vetzuren niet zelf produceert. In werkelijkheid worden de langketenige omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA, die worden aangetroffen in vissen, geproduceerd door een bepaalde soort microalgen. Het zijn de microalgen die het begin vormen van de voedselketen in zee, de omega 3-vetzuren in algen komen uiteindelijk via de voedselketen terecht in vis.

 

 

Het inzetten van microalgen als omega 3 bron lijkt een logische stap. De zorgvuldig geweekte microalgen DHA gold™ vormt een waardevol nutriënt, dat een consistentere en duurzamere bron van omega 3 biedt dan visolie. Afgezien daarvan is het nog een relatief nieuw product in diervoeding.

Voordelen van DHA uit algen voor de cognitieve gezondheid

Tot voor kort werden de gezondheidsvoordelen van DHA voor gezelschapsdieren alleen aangetoond met DHA uit visolie. Uit recent onderzoek blijkt dat DHA gold™ een veilig, biologisch beschikbare en alternatieve bron van DHA is voor katten en honden. Aanvullend is aangetoond dat DHA gold™ de cognitieve gezondheid van oudere honden ondersteunt. Gedurende het zes maanden durende onderzoek bleek dat DHA gold™ het leervermogen en de visuele verwerking bij oudere honden aanzienlijk verbetert (1).

DHA gold™ is een hoogwaardig en duurzaam geproduceerde microalg die bijdraagt aan belangrijke gezondheidsvoordelen voor gezelschapsdieren.


Referenties:
Hadley, K.B., Bauer, J. and Milgram, N.W., 2017. The oil-rich alga Schizochytrium sp. as a dietary source of docosahexaenoic acid improves shape discrimination learning associated with visual processing in a canine model of senescence. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 118, pp.10-18.