Tijdens de verschillende levensfasen van een hond of kat, verandert de nutritionele behoefte van het dier. Om aan deze behoefte te voldoen, is het belangrijk om het dieet hier op af te stemmen. De sleutel tot het ouder worden, is om de voeding aan te passen aan deze behoefte, zodat het lichaam soepel blijft werken en het dier een actieve levensstijl kan behouden.

Tijdens het ouder worden, degenereren lichaamscellen en verandert het metabolisme. Zichtbare signalen van het ouder worden uitten zich in een slechte vacht, spierzwakte, verminderen van spierweefsel, verhoogde vetopslag, verslechterde uithoudingsvermogen, verslechterde mobiliteit door gewrichts- en botproblemen, verslechterde cognitieve en visuele verwerkingen in de hersenen. Daarnaast weten we dat in het lichaam de efficiëntie en functionaliteit van het immuunsysteem, nieren, hart en bloedvaten en het verteringsstelsel kunnen verslechteren.

Het ene dier zal sneller ouder worden dan het andere dier. Dit wordt beïnvloed door genetica, voeding en de omgeving waarin het dier leeft. Een hond wordt gemiddeld gezien als ‘senior’ vanaf de 7e levensjaar, bij een kat is dit vanaf de 10e levensjaar. Dit is verder nog afhankelijk van de grootte van het dier. Een Duitse dog bijvoorbeeld, is vanaf 5 of 6 jaar al senior, gezien de kortere levensduur van dit ras.
De focus op ondersteuning van oudere dieren met behulp van voeding is aantrekkelijk voor huisdiereigenaren.

De wens van huisdiereigenaren om in de gezondheid van hun huisdier te investeren is groot. Dit komt omdat men huisdieren zien als onderdeel van het gezin. De kosten bij de dierenarts kunnen hoog oplopen en heeft als gevolg  dat huisdiereigenaren op zoek gaan naar alternatieven om het verouderen van hun dier te ondersteunen en de kans op ouderdomsklachten te verkleinen.

Onderzoek gedaan door DSM heeft uitgewezen dat hondeneigenaren de waarde zien van het toedienen van (optimale) voedingssupplementen voor hun oudere dier (verwacht wordt dat deze getallen bij de katteneigenaren gelijksoortig zijn). Bijvoorbeeld:

  • 81% van de deelnemers waren het er mee eens dat vitamine E, C en β-caroteen het immuunsysteem van hun hond zou ondersteunen.
  • 79% van de deelnemers waren het er mee eens dat als een dieet verrijkt is met DHA omega -3, deze zou helpen om het geheugen van het dier te behouden en het gezichtsvermogen zou ondersteunen.
  • 79% van de deelnemers waren het ermee eens dat het belangrijk is om de activiteit van hun hond te behouden naarmate ze ouder worden.
  • Het laatste punt zorgt er voor dat de wens voor functionele voeding aangewakkerd wordt. Studies wereldwijd gedaan door DSM bij hondeneigenaren toonde aan dat producten waarbij het concept ‘senior vitaliteit’ (in het Engels: senior agility) gebruikt werd, een van de hoogste scores heeft van aanschaffen van een product, geloofwaardigheid en uniekheid.

Een afgestemde voeding voor het oudere dier kan van invloed zijn op het ontwikkelen van ouderdomsklachten. Daarom is het belangrijk om de juiste voeding te verstrekken, zodat deze de kwaliteit van het leven van uw dier kan verbeteren. Door de juiste voeding kan een dier een langer actief leven leiden. Bij het formuleren van de juiste voeding kunt u denken aan de toevoeging van bepaalde aminozuren, vetten, vezels, mineralen en vitamines. Maar ook bijvoorbeeld bepaalde antioxidanten en nutraceuticals. Voorbeelden hier van zullen hieronder besproken worden.

De volgende additieven kunnen ondersteuning bieden wanneer zowel honden als katten ouder worden:

  • Mentale vitaliteit – DHAgold®: DHA (docosahexaeenzuur), een omega-3 vetzuur, is afkomstig van een zeealg welke een gunstige invloed kan hebben op de hersenen van een oudere dier en welke helpt om het gezichtsvermogen en geheugen te behouden.
  • Fysieke vitaliteit – L-carnitine en B vitamines welke helpen bij de vet, eiwit, en koolhydraat metabolisme voor actieve en optimale beweging en goede conditie van het dier. Glucosamine kan toegevoegd worden voor de gezondheid van het gewricht* en vitamine D om de botgezondheid op peil te houden, zodat honden en katten langer actief kunnen blijven (*functionele claims over glucosamine en andere nutriënten kunnen beperkt zijn in sommige landen).
  • Weerstand en cellulaire vitaliteit – door het toevoegen van antioxidanten, zoals vitamine C, E en β-caroteen, kunnen cellulaire systemen en natuurlijke afweersystemen ondersteund worden en versterkt.
  • Vacht vitaliteit – biotine ondersteunt de continue groei en herstel van vacht en huid. Optimale levels van biotine zijn nodig voor een heldere, glimmende en zachte vacht en ondersteunen bij de normale rui periode.
  • Het is ook belangrijk om bij het formuleren van een dieet rekening te houden met de productie en opslag verliezen van additieven in de voeding. Daarom wordt er meestal een overmaat toegevoegd, zodat er nooit sprake kan zijn van een tekort in de voeding.
  • Nutritionele ondersteuning is een manier om de kwaliteit van een ouder wordend dier te verbeteren of zelfs te verlengen. Het volledig benutten van alle functionele ingrediënten om de lichaamsfunctie te optimaliseren is aan te bevelen om het welzijn en een goede gezondheid te behouden van senioren.

Bron: https://www.dsm.com/anh/en/feedtalks/petfoodtalks/helping-dogs-age-well.html