De voorbije jaren worden steeds meer problemen vastgesteld met de vleeskwaliteit van vleeskuikens met een lagere economische waardering tot gevolg. Hoewel een exacte oorzaak nog niet is gevonden, bestaat er wel een hypothese.  Door de toegenomen groeisnelheid van de vleeskuikens treedt er metabole stress op in de spiercellen. Dit leidt tot een afbraak van de spiercellen. De spieren zijn echter ook in staat om te herstellen. Daarvoor moeten de aanwezige satellietcellen (bron van DNA) geactiveerd worden om uiteindelijk eiwit aan te zetten en zo tot herstel van de spieren te leiden. Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van 25-OH-vit D3 (Rovimix HyD) zorgt voor meer actieve satellietcellen, meer spierherstel en minder myopathieën bij vleeskuikens. Daarnaast is een goede voorziening van vitamines en sporenelementen van belang om de oxidatieve stress in de spiercellen op te vangen.

De voorbije jaren worden steeds meer problemen vastgesteld met de kwaliteit van de borstfilet van geslachte vleeskuikens: gaande van PSE/DFD vlees naar white striping, wooden breast tot zgn. spaghetti meat. De aangetaste filets hebben een afwijkend uitzicht (witte strepen, kleur, vorm) maar laten ook een afwijkende samenstelling zien: minder eiwit, meer vet en meer collageen bindweefsel. Dit heeft echter ook gevolgen voor de verkoop van zowel de filet als het vers product. Vaak worden de filets hierdoor onverkoopbaar en komen zij uiteindelijk terecht in de verwerking. De economische verliezen zijn aanzienlijk.

De problematiek van myopathieën is voornamelijk gecorreleerd met de hoge groeisnelheid: hanen zullen vaker getroffen worden dan hennen, wegladers vaker dan uitladers. De incidentie varieert van toom tot toom. Hoewel een duidelijke oorzaak tot op heden nog niet gekend is , bestaat er wel een mogelijke hypothese. Door de toegenomen groeisnelheid en spiermassa (langere en dikkere spiervezels) zijn de behoefte aan zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen toegenomen. Echter dienen deze via een zelfde aantal bloedvaten als in het verleden  aangevoerd en afgevoerd. Gevolg: de capillaire densiteit is afgenomen en de diffusie-afstand van de spiercel tot de bloedbaan is toegenomen. Er treedt dus een verhoogd risico op dat de spiercellen onvoldoende voorzien worden van de nodige voedingsstoffen. Daarnaast neemt de kans op accumulatie van afvalstoffen toe. Dit alles resulteert in een metabole stress die ook de spiercellen zelf zal aantasten. Om de negatieve effecten van de metabole stress op te vangen, dienen er voldoende anti-oxidantia aanwezig te zijn: vb. enzymen zoals gluthation peroxidase maar ook zuurstofvangers. Bij die laatste groep horen ook vitamine E, vitamine C, zink, selenium en andere B-vitamines. Daarnaast kan de metabole stress ook beperkt worden door een meer gecontroleerde groeisturing via een eiwit- en aminozuurarmer voer.

Indien de spiercel aangetast is, kan deze alsnog herstellen. Daartoe moeten de aanwezige satellietcellen op de buitenzijde van de spiercel geactiveerd worden. Satellietcellen bevatten DNA om eiwit aan te maken. De activiteit van deze satellietcellen veroorzaakt een cascade van reacties, die uiteindelijk resulteren in het herstel van de spiervezel. Het is voor het herstel van een spiercel belangrijk dat die over voldoende en actieve satellietcellen beschikt.

Recent onderzoek toont aan dat de toevoeging van Rovimix HyD (25-OH-vitamine D3) in vleeskuikenvoer leidt tot een toename van het aantal satellietcellen en de activatie ervan. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van HyD de problematiek van white striping reduceert: het aantal ernstige gevallen  neemt daarbij af. Dit werd ook bevestigd in een uitgebreide  praktijkproef in Frankrijk.

Het gebruik van Rovimix HyD draagt op die manier bij tot het herstel van de spiercellen en de preventie van myopathieën bij vleeskuikens.

Voor meer informatie neemt contact op met uw accountmanager bij Twilmij BV.

 
ir. Ann Vandeweghe | Nutritionist Pluimvee