Voor de levering van zuivel zijn verschillende keurmerken beschikbaar zoals bv. weidemelk, planet proof, beter leven, biologisch. Een ander keurmerk is het VLOG-keurmerk. Melkveehouders die VLOG-melk leveren worden voor hun inspanningen beloond met een toeslag van 1 €/100 kg melk. Voor de melkveehouder betekent dit dat zijn rantsoen geen GMO-producten mag bevatten. Voor ruwvoeders zal dit over het algemeen geen probleem zijn, waardoor het er concreet op neer komt dat de krachtvoeders (en natte bijproducten) GMO vrij moeten zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een dergelijke aanpassing heeft grote gevolgen voor de voerleverancier, waarbij vooral versleping van GGO-grondstoffen dient te worden vermeden. Daarnaast hebben de aanpassingen uiteraard ook gevolgen voor de samenstelling én de kostprijs van het krachtvoeder.

Voedermiddelen die NIET in VLOG voeders toegelaten zijn:

  • alle afgeleide grondstoffen van GMO-soja: sojaschroot, volvette sojabonen, sojaolie, sojahullen en bestendige sojaproducten
  • GMO-canola-/raapzaadschroot, bv. origine Canada
  • Suikerbietpulp USA (al geruime tijd niet meer verwerkt in Europa).
  • GMO-Mais

Ingrediënten die WEL in VLOG voeders toegelaten zijn en waarover soms verwarring bestaat:

  • Alle afgeleide producten van non-GMO soja (sojaschroot, volvette sojabonen, pensbestendige soja)
  • alle granen & graanbijproducten (inclusief maïs-DDGS)
  • raapzaadschroot, zonnepitschroot
  • suikerbietpulp origine EU en Rusland
  • voederadditieven die via fermentatie op basis van genetisch gemodificeerde micro-organismen zijn bereid: vitamines (ook B2, B12), enzymen (vb. Ronozyme Rumistar)

Van alle grondstoffen die in VLOG voeders worden verwerkt, moet een non-GMO declaratie worden voorzien door de leverancier. Let ook op de gebruikte premix en/of rundveemineralen.

Grondstoffen
Bij de optimalisatie kunnen verschillende alternatieve grondstoffen worden aangeboden. Welke grondstoffen rekenen zal afhangen van de eisen die aan het mengvoer gesteld worden. Bij de brokken met een gemiddeld eiwit/DVE lijkt de vervanging goed mogelijk door bv. raap en lupines, maar ook zonnepitschroot en maisgluten lijken soms te rekenen tegen een relatief geringe verhoging van de grondstofkostprijs. De grootste uitdaging zit in de samenstellingen met hoge DVE waardes waar een groot aandeel pensbestendige sojaschroot in loopt.
Bij vervanging zal de OEB oplopen waardoor producten zoals Crina Ruminants mogelijk interessant worden. Als het rantsoen het toelaat zou eventueel een verlaging van het eiwit in het rantsoen ook nog een optie zijn. Let hierbij ook op de verteerbare aminozuren en stuur op basis van de melkgehaltes (eiwit en ureum) eventueel bij.

VLOG rundveevoer
De hogere kostprijs van VLOG krachtvoeder wordt niet enkel bepaald door de gewijzigde voersamenstelling, maar ook door een reeks maatregelen die de voerfabrikant moet nemen om bv. versleping van GGO-voedermiddelen te vermijden. VLOG voeders produceren op een productielijn waar ook nog GGO-voedermiddelen (vb. sojaschroot) worden verwerkt, vraagt extra maatregelen in verband met versleping en planning. Sommige mengvoerfabrikanten hebben daarom een aparte fabriek die geschikt is voor de productie van VLOG-voer.

Niet alleen de melkveehouder zal in samenspraak met zijn voerleverancier de evaluatie moeten maken of VLOG melk hem een hoger rendement kan opleveren: ook de voerfabrikant zal moeten beslissen of hij mee stapt in het concept van de VLOG voeders. Dat houdt onder meer ook een bijkomende certificering in.

DSM Twilmij is ook GMO Controlled. Op onze specificatie kan onderaan worden gecontroleerd of een product is toegestaan voor het gebruik in VLOG-voeders/rantsoenen. Onder het kopje extra informatie staat dan “Dit product wordt geproduceerd met uitsluitend GMO-vrije grondstoffen (VLOG geprüft).”

Voor aanvullende vragen over voersamenstelling, certificering, regelgeving en analysen kunt u contact opnemen met uw contact persoon binnen DSM Twilmij.