Het gebruik van carotenoïden in pluimveevoer voor de pigmentatie van vleeskuikens en eieren wordt op regelmatige basis geëvalueerd door de Europese Commissie. Tot nu toe bestond er een wettelijk maximum van 80 mg carotenoïden en xanthophyllen per kg pluimveevoer, maar recent besliste de Commissie om dit maximumgehalte binnenkort fors te verlagen. Dit zal ondermeer gevolgen hebben voor de pigmentatie van ei- en pastaproducten.
[Geschreven door: ir. A. Vandeweghe]
 
Zowel tagetes extracten als beta-apo-caroteen ethylester (vb Carophyll Yellow) zijn recent het onderwerp geweest van een herevaluatie in het kader van de EU Verordening 1831/2003.

Dit heeft geleid tot twee nieuwe Verordeningen:
  • Tagetesextracten: Verordening 2020/1097 van 24 juli 2020
  • Beta-apo-caroteen ethylester: Verordening 2020/1400 van 5 oktober 2020
Beta-apo-caroteen ethylester (oa Carophyll Yellow) is recent geëvalueerd als toevoegingsmiddel in de categorie van de sensoriële toevoegingsmiddelen en de groep van de kleurstoffen. De Verordening 2020/1400 van 5 oktober 2020 legt daarbij volgende zaken vast:
 
  • Nieuw EU-registratienummer: 2a160f (verplichte etiketvermelding)
  • Nieuw wettelijk maximum:
                    - Vleeskuikenver: 15 mg / kg vleeskuikenvoer (voorheen 80 mg / kg)
                    - Leghennenvoer: 5 mg / kg leghennenvoer (voorheen 80 mg / kg)
 
Voor de uitvoering van deze Verordening zijn volgende overgangstermijnen vastgelegd:
 
  • De productie van voormengsels met Carophyll Yellow met hogere gehalten dan 5 resp. 15 mg apo-ester / kg leghennenvoer resp. vleeskuikenvoer kan uiterlijk nog tot 26 april 2021. Nadien is de productie van deze premixen met hogere gehalten op eindvoer niet meer mogelijk.
  • Dergelijke voormengsels met hoger gehalte aan apo-ester kunnen uiterlijk nog tot 26 oktober 2021 worden ingemengd in vleeskuiken - en leghennenvoer.
  • Vanaf 26 april 2022 mogen geen diervoeders met een hoger gehalte aan apo-ester nog in omloop worden gebracht.
 
Voor de kleuring van de eieren kan men tevens gebruik maken van tagetes extracten maar ook deze producten zijn recent aan een herregistratie onderworpen.
Verordening 2020/1097 van 24 juli 2020 laat het gebruik van volgende tagetesproducten in Europa toe:
 
  • Luteïne rijke tagetes met EU-registratienummer 2a161b met een wettelijk maximum van 80 mg / kg
  • Luteïne/zeaxanthine rijke tagetes producten met EU-registratienummer 2a161bi met een wettelijk maximum van 50 mg / kg.
 
Voor de combinatie van apo-ester en tagetes extracten geldt een wettelijk maximum van 80 mg / kg resp 50 mg / kg indien men gebruik maakt van luteïne rijke tagetes resp. luteïne / zeaxanthine rijke tagetes producten.
De nieuwe wettelijke maxima hebben geen gevolgen voor de kleuring van tafeleieren of vleeskuikens.
Echter de kleuring van eieren voor de productie van pasta, gebak, mayonaise, ... wordt als gevolg van de nieuwe wetgeving drastisch bemoeilijkt. Het wordt zelfs uitdagend om nog intens gekleurde eiproducten te produceren.
 
Deze recent gepubliceerde wetgeving heeft gevolgen voor de premixsamenstelling. Er zal binnenkort contact worden opgenomen om de nodige aanpassingen aan de premixen door te voeren.
 
Neem voor meer informatie hierover contact op met
uw contactpersoon bij DSM Twilmij.
0342- 441 781 | www.twilmij.nl